perjantai 4. huhtikuuta 2008

Puhetta mediataiteesta


Keskustelin eilen mediataiteesta Kiasmassa liittyen Printemps (im)médiat- festivaaliin Pariisissa. Festivaali aukesi kuluneella viikolla.

Mitä mediataide on? Voiko koko käsitettä käyttää sirpaleisella taidekentällä? Pitäisikö puhua vain videotaiteesta, lyhytelokuvasta, äänitaiteesta, esitystaiteesta, multimediasta. Juha kertoi käyttävänsä vain nimitystä elektroninen taide, koska mediataiteella on kaupallinen sävy. Se on päättäjien kieltä. Mika sanoi taas luopuneensa mediataiteen käsitteestä kokomaan kuratoimansa festivaalin puitteissa jo pari vuotta sitten, koska ulos jäi aina niin monta muotoa, jotka ovat nekin oleellisesti mediataidetta: videotaide, reaaliaikainen multimedia, interaktiivinen taide. Tialle tuli yksinkertaisesti (kokeellinen)musiikki ja (kokeellinen) elokuva. Minna kertoi sirpaloitumisen vaikutuksesta mediataiteen rahoitukseen, Annamari huomautti että naistutkimuksessa on yliopistolla aivan samanlainen kriisi kuin mediataiteessa taidekentällä tämän keskustelun perusteella.

Missä kriisissä? Mediataiteellahan menee paremmin kuin monella muulla taiteen lajilla maailmalla. Onko järkeä rajata tapahtumien identiteetti niin trendikkään kapeaksi, että siitä ei jää jäljelle lopulta juuri mitään? Huomautin, että semanttisesti media art merkitse vain usealla eri välineellä tehtyä taidetta, eräänlaista sateenvarjo- tai kattokäsitettä, joka sittemmin on tosin saanut kansainvälisellä taidekentällä oman sävynsä. L`art multimedia engagée, Media Art, Interdisciplinäre Künst, L`art médiatique. Tehtiinhän renessanssiateljeissakin liikkuvan kuvan kokeiluja, camera obscuroita ja camera lucidoita, joilla taas ei ollut mitään tekemistä vielä sähkön kanssa. Tästä huolimatta moni puolustaa mediataiteen aluetta sähköisenä, elektronisena taiteena. Entäs ääni, ääni-installaatio tai tilataide? Ovatko ne saman määritelmän mukaisesti vain musiikkia ja sähköä? Maria Espoosta ei onneksi hukkunut semantiikan suohon, vaan kertoi sen sijaan kiinnostavasta reaaliaikaisesta äänitaideprojektistaan Kaija Saariahon kanssa.